Flåde af Valtra-traktorer løser maskinstationens opgaver, men én særlig traktor skiller sig ud
På Arresøgaard Maskinstation på Sjælland har Valtra i mange år været det foretrukne traktormærke. Men én traktor skiller sig særligt ud på grund af sin forhistorie og sine mange funktioner.
Brødrene Jens og Niels Jensen driver i dag Arresøgaard Maskinstation, en virksomhed, de har stået i spidsen for gennem de seneste fem år, siden deres far efterlod dem sit livsværk. På trods af deres unge alder har de begge en solid landbrugsfaglig baggrund og masser af erfaring med i bagagen.
Sammen med en fastansat medarbejder og to elever løser de opgaver for kunder i hele Nordsjælland med alt lige fra hækklipning til omfattende markarbejde. Derudover driver de selv godt 400 hektar med blandt andet hvede, byg, raps, rug og græs, som primært sælges som wrap til heste. Dertil har de også lidt fedekvæg, som de selv passer.
For den unge maskinstationsejer Niels Jensen har det altid ligget i kortene, at han en dag skulle arbejde med landbrug.
"Jeg er vokset op med, at min far drev maskinstation, og jeg har altid vidst, at jeg ville det samme. Så da min lillebror og jeg – desværre ret pludseligt – for fem år siden skulle overtage virksomheden, var der slet ingen tvivl, selvom vi begge blot var i vores tyvere. Men jeg synes, vi driver en rigtig fin virksomhed i dag," fortæller Niels Jensen.
Stor tradition for Valtra
På Arresøgaard Maskinstation har man i dag en hel flåde af Valtra-traktorer til at varetage de mange forskelligartede opgaver. Det spænder bredt, lige fra den mindre Valtra N, som de bruger til blandt andet at rive og klippe hæk med, til den største model, Valtra S416, som de fik i år.
"Det er første gang, vi har så stor en Valtra. Det var den helt nye Valtra S-serie, og vi købte den, så vi kunne bruge den til gyllekørsel og til bigballepresseren," siger Niels Jensen.
Der har altid været tradition for at køre Valtra på maskinstationen, og før det var det Volvo, deres far kørte. Derfor føles det også helt naturligt for de to brødre at videreføre traditionen.
"Vi er opvokset med Valtra, det er dem, vi kender og føler os trygge ved. Vi har dog valgt at bruge en anden Valtra-forhandler end vores far gjorde, nemlig Rasmus Degn, som også holder til her på Sjælland. Vi har et godt samarbejde med dem, og det er også takket være dem, at jeg i dag kører rundt i en helt særlig Valtra," fortæller Niels Jensen.
En særlig historie og et unikt udseende
Da maskinstationen sidste år havde brug for en større Valtra, tog brødrene kontakt til Rasmus Degn for at undersøge, hvilke muligheder der var. Én ting var dog sikkert: De unge virksomhedsejere ønskede en traktor med dæktryksregulering.
Der gik ikke lang tid, før de modtog et opkald fra deres forhandler.
"De havde fået en enestående mulighed for at købe en Valtra Q305, som tidligere havde været brugt hos AGCO Innovation Center i Randers. Det betyder, at traktoren var spækket med det nyeste udstyr såsom dæktryksregulering, Smart Top Link, og ikke mindst havde den en unik blå foliering, som man ikke kan undgå at lægge mærke til," fortæller Niels Jensen og fortsætter:
"Det er en Valtra, som AGCO har brugt til at lave blandt andet agronomiske og tekniske forsøg med, så det er klart, at jeg synes, det er lidt fedt at tænke på. Og så gør det jo heller ikke noget, at farven får folk til at vende hovedet efter én, når man kommer kørende."
Flade dæk er vejen frem
Det var især på grund af dæktryksreguleringen, at Niels Jensen faldt for den tidligere test-Valtra. Og siden han fik den i hænderne, er han bestemt ikke blevet skuffet.
"Jeg er virkelig glad for, at jeg har fået en Valtra med dæktryksregulering, og det lever fuldt ud op til mine forventninger. Når jeg kører med et dæktryk på 0,8 bar, får jeg en stor trædeflade på dækkene. Det giver ikke kun en mere skånsom overkørsel i marken, men bidrager også til at skabe mere trækkraft fra traktoren," forklarer Niels Jensen og fortsætter:
"Det er virkelig nemt at ændre dæktrykket, alt efter om man kører på vej eller i mark. Det tager kun et par minutter at indstille trykket, og man kan gøre det, mens man kører," forklarer han.
I dag er det primært Niels, der kører den blå Valtra, og det er der en særlig grund til.
"Jeg er særligt glad for den her traktor. Den er virkelig lækker, man sidder godt i den, og så synes jeg, den særlige forhistorie er med til at gøre den til noget helt specielt for mig," slutter Niels Jensen.