share

Fremtidens intelligente landbrug afhænger af dialog og uddannelse

I de senere år har Smart Farming udviklet sig betydeligt og er blevet implementeret af mange landmænd. Der er dog nogle, som er lidt mere langsomme til at udnytte de agronomiske og bæredygtige fordele ved Smart Farming. For nylig inviterede vi Smart Farming-eksperten Christel Thijssen, på vores Valtra-fabrik, og spurgte ind til hans tanker om Smart Farming.

Christel Thijssen er indehaver af Loonbedrijf Thijssen, en maskinstation i Holland med speciale i Smart Farming. Christel har brugt Valtras Smart Farming-teknologier som f.eks. Valtra Guide, Valtra Sektionskontrol, og Valtra Variabel Tildeling i mange år. Han har ejet forskellige Valtra-traktorer i over 20 år, senest en Valtra T175 Direct. I sin kundeudtalelse forklarer han, hvordan han bruger et system med afgrødeanalyse fra drone, jordprøveudtagning og brugen af præcision til at levere Smart Farming-tjenester til sine kunder, der kan spare op til 70-80% på gødning og sprøjtemidler.

 

Hvorfor nogle landmænd er langsomme til at tage Smart Farming til sig

Christel har bemærket en stigning i antallet af kunder, der er villige til at benytte sig af hans Smart Farming-tjenester. Han siger dog, at nogle ældre landmænd stadig er tilbageholdende. "På familiegårde vil faren som regel gøre tingene på den gamle måde, og det er sønnen, der er mere villig til at prøve præcisionslandbrug. Men vi kan ikke vente, til næste generation overtager familiegården. Vi er nødt til at handle nu". Han tilskriver det en blanding af tradition og manglende viden om Samrt Farming. Christel har en samarbejdsorienteret tilgang til sine kunder og forklarer fordelene ved Smart Farming i form af reducerede produktionsomkostninger og øget plantesundhed og udbytte. Sammen træffer Christel og hans kunder en fælles beslutning. Det ville dog være en fordel med mere uddannelse og information.

Christel bemærker, at der bør anvendes en pædagogisk tilgang i hele økosystemet, og at der i øjeblikket er potentielle interessekonflikter. For eksempel fortæller han, hvordan nogle leverandører ikke er helt med på vognen. “De siger ting som - tro ikke på alt om præcisionslandbrug - og rådgiver landmændene til at holde sig til de traditionelle metoder. Jeg siger, at vi kan spare 70 til 90 procent af gødningen og kemien . Men det betyder, at leverandørerne sælger mindre.” Der er mange forskellige meninger, og landmændene skal sortere i det hele. En konsolideret tilgang til økosystemet, hvor landmanden, maskinproducenten og foderstofferne er i åben og konstruktiv dialog, ville hjælpe med at reducere forvirringen og derved nå ud til flere landmænd.

Manglende politisk støtte til landmænd

Det øgede politiske pres går ud over landmændene, deres levebrød og deres helbred. Christel mener, at Smart Farming kan spille en stor rolle ved at hjælpe med at reducere input og samtidig optimere udbyttet, men han mener også, at landmændene bliver bedt om for meget. Han forklarer sine tanker i landbrugstermer: "Man kan ikke bare blive ved med at tilføre mere gødning og forvente mere vækst. På et tidspunkt er man nødt til at lade jorden hvile. Præcisionstildeling giver den rigtige mængde gødning på det rigtige sted, når der er brug for det. Man kan med andre ord tænke det samme om en landmand. Man kan ikke bare tage endnu en energidrik og blive ved med at arbejde. Du er nødt til at arbejde smartere og hvile dig, så du er i stand til at arbejde næste dag." Smart Farming-teknologi har potentiale til at reducere chaufførernes stress og øge effektiviteten. Men ud over den økonomiske investering i nyt smart udstyr skal landmanden også have tid til at lære nye teknikker og principper. Med en så tung byrde er det ikke let at finde denne ekstra tid.

Sund mad, sundt miljø, sunde mennesker ... og også sunde landmænd!

Christel anerkender også behovet for politisk støtte til lokalt dyrkede produkter, når man konkurrerer på et internationalt marked. »Maden i Holland og Europa er god. Men landmændene har brug for støtte for at forblive levedygtige og fortsætte med at drive landbrug. Hvis landmanden kun dyrker bæredygtigt, men ikke rentabelt, vil han ikke blive ved med at være landmand ret længe. Vi er nødt til at dyrke sunde fødevarer til et sundt miljø og sunde mennesker ... Men vi landmænd vil også gerne være sunde.« Det er en holdning, der blev stærkt støttet af partnere fra økosystemet for bæredygtig fødevareproduktion ved Valtra Sustainability Days i 2023.

Læs hele historien ‘No green if red–Sustainability investments by farms must be profitable’.

Fremtidens intelligente landbrug

Christel mener, at de nuværende Smart Farming-teknologier, som Valtra tilbyder, passer godt til hans behov som Smart Farming-bruger. Han mener, at der er brug for uddannelse, hvis Smart Farming skal vinde større udbredelse. En samarbejdsorienteret tilgang, hvor man arbejder i dialog, som Christel Thijssen gør med sine egne kunder, vil give de bedste resultater. 

valtra-guide-technology-768-348.jpg

Valtra Smart Farming

Se vores teknologisider for at læse mere om, hvordan Valtras intelligente landbrugsteknologier sparer dig for input, sænker brændstofforbruget og gør din arbejdsdag nemmere og derved mindre trættende.

Læs mere