Planteavleren Tommy Antill får 35 euro mere pr. ton rug, han producerer, når den dyrkes på en miljøvenlig måde. Prisforskellen er nok til at dække de øgede produktionsomkostninger, og han får et godt afkast af sin investering.
"Jeg har tænkt på fremtiden, på hvordan jeg kan hjælpe kommende generationer og holde miljøet i bedre balance. Så jeg gik med i dette program for fremtiden og for miljøet. Den bedre pris, jeg fik for kornet, påvirkede også min beslutning. Den ekstra pris vil i det mindste hjælpe mig med at betale for de øgede omkostninger,« siger Antill.
Antill dyrker en familiegård i Vöyry i Österbotten som en bibeskæftigelse. Hans hovedjob er at sælge landbrugsmaskiner. Men at drive et 70 hektar stort landbrug og 130 hektar skov er en krævende bibeskæftigelse, især fordi han praktisk talt udfører alt markarbejde og en stor del af skovarbejdet selv.
"Jeg kom med i Lantmännens Klima- og naturprogram for et år siden. Efterårsafgrøden 2024 er den første, der dyrkes efter programmets regler. Jeg har 10 hektar rugmarker med i programmet. Det ser ud til, at den vil give omkring syv tons pr. hektar."
Reduktion af emissioner gennem en række forskellige løsninger
Lantmännens klima- og naturprogram har været i gang i de nordiske lande siden 2015. I alt har programmet produceret mere end 700.000 tons korn i forskellige lande og reduceret CO2-udledningen med ca. 50.000 tons. I Finland er omkring 100 landmænd involveret i programmet, og de dyrker 3.500 hektar. Det resulterer i en kornhøst på omkring 15.000-20.000 tons. I Finland produceres der ca. 15 % mindre CO2 ved dyrkning af rug under programmet end ved normal dyrkning af rug, men i Sverige producerer hvede f.eks. op til 45 % mindre CO2.
De vigtigste faktorer er brugen af biobrændsel og en særlig gødning. Programmet omfatter også plantning af blomsterenge til bestøvere og etablering af redepladser til fugle. Økonomisk kørsel og præcisionslandbrug reducerer også udledningen. Programmet favoriserer også dyrkning af græsarealer og rodfrugter, siger Antill.
For eksempel begrænser Klima- og Naturprogrammet ikke jordbearbejdningsmetoder eller brugen af pesticider. Faktisk er markarbejdet næsten det samme som på andre landbrugsarealer. Gødningen i den tidlige sæson udbringes nu af en entreprenør med en Yara N-Sensor bladgrøntscanner på sin traktor. Det hjælper med at tilføre den helt rigtige mængde gødning på det rigtige sted.
Klima- og naturprogrammet begrænser f.eks. ikke jordbearbejdningsmetoder eller brugen af pesticider. Faktisk er markarbejdet næsten det samme som på andre landbrugsarealer. Topdressingen i den tidlige sæson påføres nu af en entreprenør med en Yara N-Sensor bladgrøntscanner på sin traktor. Det hjælper med at tilføre den helt rigtige mængde gødning på det rigtige sted.
- Det er ikke et krav, at den pågældende mark skal køre på miljøvenligt brændstof, men snarere at der skal bruges en vis mængde miljøvenligt brændstof i høstsæsonen generelt. Jeg har biodiesel og konventionel diesel i hver sin tank, men de kunne godt blandes, for traktoren, tærskeren og tørreanlægget kører på nøjagtig samme måde på begge brændstoffer. Neste MY Renewable Diesel er lidt mere værdifuld end almindelig dieselolie, men merprisen på kornet kompenserer for dette. Som en løsning, der er nem at implementere. Neste MY Renewable Diesel reducerer maskinernes udledning af drivhusgasser med op til 75 % eller op til 95 %* i løbet af brændstoffets livscyklus sammenlignet med fossil diesel.
**) Reduktionen af drivhusgasemissioner varierer afhængigt af den regionsspecifikke lovgivning, der danner grundlag for beregningerne (f.eks. EU RED II 2018/2001/EU for Europa og US California LCFS for USA), og det råmaterialemiks, der bruges til at fremstille produktet på hvert marked.
Et fælles miljøprogram for hele værdikæden
I Finland er Lantmännen Agro, Lantmännen Unibake Finland, Lantmännen Cerealia Finland og Vaasan-bageriet, som alle er en del af Lantmännen-koncernen, involveret i miljøprogrammet, dvs. hele kæden fra indkøb af korn til mølle og bageri. Den rug, som landmanden dyrker under Klima & Natur-programmet, bruges i det meget populære Vaasan Ruispalat-brød og Koulunäkki-kiks .
De fleste af omkostningerne ved programmet er faste, men der betales en ekstra pris pr. ton korn. Med et stort udbytte pr. hektar kan landmanden få en lille økonomisk fordel i forhold til konventionelt landbrug.
To Valtra'er, en Sampo-tærsker og biodiesel fra Neste
Antill's gård har en Valtra T162 Versu og N174 Direct traktorer og et Sampo-Rosenlew C8 Comia mejetærsker. Begge traktorer har frontlæsser, forhjulsaffjedring og 50 km/t transmission. Antill udfører sprøjtning, såning og skovarbejde, mens T-serien udfører tungt arbejde som pløjning med en 5-furet vendeplov og harvning med en 7-meter harve. Antill har også en 14 tons bæltegravemaskine, som han bruger til at arbejde uden for gården om vinteren.
Gården har altid haft Valtra- og Valmet-traktorer, men nogle gange afprøves også andre mærker. Valtraerne er rigtig gode at køre med, og det nærmeste værksted ligger kun 15 km væk.
Antill bestilte Neste MY Renewable Diesel fra AGCO Finland-butikken i Seinäjoki, da han var der for at købe reservedele til sine traktorer.
Den miljøvenlige brændselsolie ankom lige så problemfrit som almindelig brændselsolie. Jeg fik en sms, da brændstoffet blev bestilt, og da det blev læsset. Hele ordren var i orden. Og der er ingen forskel på at bruge det i forhold til almindeligt brændstof.