share

At gå fra tre traktorer til fire: ingen beklagelse

At gå fra tre traktorer til fire har Kristian Frederiksen ved Svinninge ikke fortrudt. Som praktisk landmand med et stort hjerte for frihed og selvforsyning er tid, udvikling og effektivitet kostbare parametre i hverdagen på bedriften.

Da Kristian Frederiksen blev ringet op af Valtra til denne historie, tog han telefonen i sin Valtra N174, der var ude og sprøjte i hvedemarken.

”Ja, det står godt. Det er slet ikke så dårligt. Og så er der jo dejligt vejr. En dejlig dag at være landmand på,” fortæller Kristian Frederiksen, da han bliver spurgt, hvordan kornet står på marken.

Kristian Frederiksen er svineproducent ved Svinninge i Nordvestsjælland. Gården Egeholm overtog han i 1997 efter sine forældre. Siden er bedriften blevet drevet med et mål om at være så selvforsynende som muligt, så produktionen ikke skal være afhængig af ekstern hjælp.

”Nu har vi 320 hektar afgrøder, 830 årssøer, og er 5-6 medarbejdere. Det har hele tiden være målet, at vi skulle nå en størrelse, hvor vi ikke skal ud og købe korn, vi kan komme af med vores egen gylle, og vi er nok ansatte til, at man kan tage fri en gang imellem,” siger Kristian Frederiksen og fortsætter:

”Jeg er nok ikke så meget en kontorlandmand – jeg er en praktisk landmand. Jeg vil gerne ud og være med i produktionen og kan godt lide at have overblikket. Når det så er sagt, giver jeg gerne ansvaret fra mig, så der er tid til at holde fri. Men det er jo essensen af os landmænd, at vi elsker vores arbejde,” siger Kristian Frederiksen.

Er gået fra tre traktorer til fire

Målet om at være selvforsynende og have handlefrihed peger meget fint ind i valget om at opruste maskinparken til fire traktorer, hvor der i mange år kun har været tre. En Valtra 8050 Hitec fra 2001, en tre år gammel Valtra N174, en Valtra T234 fra 2018 har fået en ny kollega i form af en Valtra T214, der er blot to måneder gammel.

”Det kom sig af, at vi havde overtaget en nabogård, hvor der stod to traktorer af et andet mærke, som vi valgte at give i bytte for den nye T214. Jeg har på intet tidspunkt fortrudt, at vi har fået en traktor mere. Det er så dejligt, at vi ikke skal spænde for hele tiden. Det gør det meget nemmere og effektivt arbejdsmæssigt, at vi har en ekstra traktor,” siger Kristian Frederiksen og fortsætter:

”Tid er kostbart. Hvis vi kan spare tid ved at gøre tingene nemmere for os selv, er det en god investering.”

Valtra 8050 – en god driftsikker kending Foto: Kristian F.

Kristian Frederiksen startede med en Valtra 8050 Hitech i 2001, da han fik mærket anbefalet af den lokale maskinstation og naboen. Traktoren er stadig en del af maskinparken, men den er blevet ”pensioneret” til de mindre krævende opgaver.

”Den kører jo stadig fantastisk, så vi bruger den til de mindre frontlæsseropgaver og til at køre korn fra siloen. Den kører hver dag, og selvom den er forældet rent teknisk, er den totalt driftsikker og pålidelig,” siger Kristian Frederiksen.

Glad for udviklingen på teknologien og i førerhuset

Med en ældre Valtra fra 2001 og en spritny seks cylinder T214, oplever Kristian Frederiksen, den udvikling der har været i traktorverden på teknologi og komfortsiden hver dag.

”Jeg er især glad for de nye førerhuse, der er rummelige med plads passagerer. Og så er de nye modeller udstyret med SmartTouch skærm, der bare virker. For mig skal det være brugervenligt, og den er både simpel og kundevenlig, hvor jeg ikke skal trykke ti gange for at komme ind i menuen. Systemet udnytter traktoren bedre,” siger Kristian Frederiksen.

Kristian Frederiksens medarbejder i marken er 27 år og kører tit både de nye og den gamle Valtra.

”Han synes også, at det er rart, at der er noget genkendelighed fra den ene traktor til den anden. Selvom 8050’eren er 19 år gammel, så betjener man stadig dem alle på samme måde. For eksempel betjenes vendegearet i 8050’eren på præcis samme måde som i de nye,” siger Kristian Frederiksen.

I den to måneder gamle T214’er der derudover også blevet installeret Rtk-signal til gps, så traktoren kan køre med Valtra Auto Guide.

”Det er jo ret nyt for os, så vi har ikke rigtig prøvet at køre med det endnu. Målet med udstyret er, at vi kan lave nogle mere præcise marker, hvor man kan måle op og ikke behøve køre så længe. Det bliver interessant at se, om det kan rykke på noget,” siger Kristian Frederiksen, der selv er i tvivl om, hvordan han kommer til at bruge det:

”Jeg har fået at vide, at det er vanedannende at bruge gps, og jeg har kørt uden altid, så det bliver spændende at prøve noget nyt. Mine medarbejdere synes i hvert fald, at det er interessant. Og der er jeg af den overbevisning, at hvis jeg vil have en god arbejdsplads med tilfredse medarbejdere, så skal jeg også følge med tiden og udviklingen.”