share

Minkavlerens frihed er i marken

Jens Busk Hendriksen er minkavler ved Langå. Derudover dyrker han 260 hektar i samarbejde med sin fætter. Lige nu står markerne under vand, gylletanken er næsten fuld, og minkbranchen er presset. Men alt andet lige er der også meget at være glad for hos minkavleren – en god maskinpark, rolige dage i marken og en pålidelig forhandler.

Danmarks marker står under vand, og Jylland er exceptionelt hårdt ramt af den hårde nedbør. En af de tusinde landmænd med våde marker er Jens Busk Hendriksen, der driver 90 hektar ved siden af sin minkavlsbedrift med 1.200 minktæver i Langå.

”Ja, markerne er meget våde. Og jeg er slet ikke hårdest ramt. Min gyllebeholder kan stadig holde en måneds tid endnu, men jeg skal mindst have 14 dage til 3 uger uden regn for at kunne komme ud i marken,” fortæller Jens Busk Hendriksen og fortsætter:

”Så sent som i lørdags stod der blankvand over det hele. Nu vil jeg gerne have tørvejr snart.”

Det primære fokus er minkene

I de seneste år har minkbranchen været plaget af faldende priser for deres skind. Næsten halvdelen af verdens minkavlere er gået konkurs. I Danmark er tallet ikke lige så dystet, men der har stadig været en del konkurser, og banker samt kreditforeninger er ikke til megen hjælp for de lidende minkavlere.

”Jeg tog mine forholdsregler for 7-8 år siden, da priserne var gode for minkskind. Jeg lever nu på min opsparing fra dengang og får en lille smule for min planteavl,” siger Jens Busk Hendriksen, der dog forventer, at den dårlige stime i minkbranchen snart må vende.

Fordi Jens Busk Hendriksen er minkavler, ligger hans primære fokus inde i stalden hos minktæverne. Netop af den grund skal arbejdet i marken spille, og Jens Busk Hendriksen nyder den afstressende følelse, han får, når han sidder i sin traktor i marken.

”1.200 minktæver – det er en fuldtidsstilling. Men når jeg endelig er ude i marken, så er det så dejligt afstressende at sidde der i traktoren og få renset hovedet for tanker,” siger Jens Busk Hendriksen.

Et familiært samarbejde i marken

Jens Busk Hendriksen driver sine 90 hektar afgrøder i samarbejde med sin fætter, der har 70 hektar. De to landmænd deles om at pløje, så og høste. På den måde udnytter de hinandens tid og udnytter kræfterne bedre.

”Det fungerer sådan, at jeg sår, og han pløjer. På den måde sparer vi en plov og en såmaskine. Derudover udnytter vi også, at vi begge kan køre i vores traktorer og ikke skal vente på at sætte en ny vogn bagpå,” siger Jens Busk Hendriksen.

”Min fætter har også et deltidslandbrug 45 km. fra mig, så det giver bare mening, at vi deles om at hjælpe hinanden.”

At være landmand kræver meget energi - derfor skal maskinerne bare fungere

Jens Busk Hendriksen har en Valtra N174 på sin bedrift. Den klarer lidt af det hele – den sprøjter, spreder gødning, kører med stubharve og korn.

”Jeg startede i sin tid med en 8450’er, som jeg byttede til en N142, jeg kørte med i fire år. Derefter byttede jeg til en N163, som jeg byttede til min nye N174. Jeg kørte med den som demo, og jeg blev rigtig glad for førerhuset i den. Der er bare mere plads og bedre udsyn, så jeg blev nødt til at erhverve mig den,” siger Jens Busk Hendriksen.

Udover sin Valtra N174 har Jens yderligere Hardi, Pöttinger, Heva og Bogballe fra sin lokale forhandler, Agrotek. Og netop det at have en god dialog med sin forhandler er vigtigt for Jens Busk Hendriksen.

”Jeg er blevet for gammel til, at maskineriet ikke vil makke ret. Så jeg gider ikke have noget, der skal repareres hele tiden. For eksempel med Agrotek er jeg rigtig glad for værkstedet, som altid hurtigt får lavet det, hvis noget er i stykker,” siger Jens Busk Hendriksen.