share

Stort traktorkøb: Det er en tradition for os at gøre det på den måde

Søren Rasmussen fik leveret syv Valtra i samme handel sidste år. Først blev alle jordbearbejdningsmaskinerne skiftet ud, og så skulle traktorerne opgraderes. Den komplette udskiftning blev gennemført på to år.

Søren Rasmussen driver Frandsbjerg Landbrug, der hører under Frandsbjerg Group, som også ejes og drives af Søren Rasmussen. I alt er Søren Rasmussen med i 17 virksomheder indenfor landbrug, bygge- og anlægsbranchen, samt udlejning og vindenergi.

Netop på grund af de mange virksomheders alsidighed er der behov for at traktorerne også skal være alsidige og kunne klare de opgaver, de skal udføre.

”Jeg har før kørt Valtra, men skiftede til et andet mærke, fordi Valtra dengang ikke havde et bredt nok spektre af hestekræfter i deres sortiment. Men nu matcher Valtras modelprogram den bredde, vi efterspørger i vores traktorer,” siger Søren Rasmussen.

Planteavleren fik i 2019 leveret fire Valtra T234 (250 hk), tre Valtra S374 (400 hk) og en enkelt Valtra A104 (100 hk).

De store traktorer kører blandt andet med bigballepressere og maxi-pressere. Ellers kører de med såmaskiner, dybdeharver og plov samt med gylle til forår og efterår. Især i efteråret er de store traktorer gode, fordi markerne er sværere at køre på. Den lille A104 bruges mest hjemme på gården, samt til at rive og tromle i marken.

Valtra valgt på grund af modelprogrammet

I 2019 fik planteavleren, Søren Rasmussen leveret otte Valtra i forskellige størrelser, der var en del af en større investering i at opdatere maskinparken på bedriften. Foto: Privat

”Vi har skiftet alle vores maskiner ud i løbet af de sidste to år. Vi startede med at skifte vores jordbearbejdningsmaskiner ud, for derefter at kigge på, hvad for nogle traktorer vi skulle bruge til at trække maskinerne,” fortæller Søren Rasmussen, der driver 1000 hektar planteavl og er specialiseret i presning, samling og levering af halm.

Valget faldt på Valtra, hvor alle de gamle traktorer blev udskiftet til nye og stærke Valtra, efter der var sket en større redskabsoptimering i maskinparken.

”Vi har i alt fået otte Valtra i forskellige modeller, samt en ældre T150 skovtraktor. Vi har fået dem løbende leveret over 10 måneder. Det er blevet lidt tradition for os at gøre det på denne måde, hvor vi skifter hele traktorflåden ud på én gang,” siger Søren Rasmussen og fortsætter:

"Når vi skal skifte ud i maskinparken, tager jeg ud og undersøger markedet. Der spørger jeg traditionelt to-tre mærker og ser, hvad de kan tilbyde mig, der passer til mine behov. Med Valtra var det især et stort plus, at de har en stærk forhandler tæt på det område, vi bor i.”

De otte Valtra blev leveret af AgroTek, der har hovedkontor i Hobro.

Gnidningsfrit at skifte mærke

At gå fra et traktormærke til et andet kan for nogle føles som en stor omvæltning, der kan skabe forvirring og problemer, men Søren Rasmussens skifte til Valtra forløb sig gnidningsfrit.

”Det var overhovedet ikke besværligt. Vi havde aftalt med vores forhandler AgroTek, at traktorerne blev leveret over en periode fra begyndelsen af høst frem til årets afslutning. Derudover samarbejdede vi også med vi med AgroTek om at få solgt vores brugte traktorer, i takt med at vi fik leveret de nye,” siger Søren Rasmussen.

Maskiner kører året rundt

De nyindkøbte traktorer har ikke stået og samlet særlig meget støvl sig, efter leveringen. Tværtimod kører traktorerne året rundt og bliver brugt, hvor der er behov for en traktors egenskaber.

”Vi bruger vores traktorer mest i marken, men vi har også en del landevejstransport og bruger dem i vores entreprenørarbejde. De steder, hvor der skal bruges en traktor, der er de med,” siger Søren Rasmussen.

Søren Rasmussen er uddannet landmand, men han er ikke traditionel bonde i den klassiske forstand. Hans vision for sit landbrug har været at få så meget ud af sine ressourcer for at blive en totalleverandør af blandt andet energi, fødevarer og andre ydelser. Det udspringer fra tankegangen bag landbrug, hvor man blandt andet recirkulerer gylle til marken og korn og halm til Energi og fødevarer.

”Vi skal udnytte det, vi kan få ud af jorden. Det hele kan blive recirkuleret ind i marken igen. Landbrugsbranchen er totalleverandør af energi til fødevarer, og fordi vi primært har ren planteavl som er en kort sæson, kan jeg se, at vi kan forlænge sæsonen ved at bruge vores ressourcer fra landbruget i andre brancher,” fortæller Søren Rasmussen.

Og netop i denne tid har Søren Rasmussen ”forrygende travlt”, siger han.

”I øjeblikket laver vi noget entreprenørarbejde, hvor vi har haft tre mand i gang med at lave sandpuder til nybyggeri og grave ud til sandfolde til heste. Fordi vi har traktorer kørende, kan de også lave noget om vinteren, mens vi venter på at komme i marken igen.”