share

Nye funktioner i Valtra Guide, der kan gøre dig mere effektiv i marken

Valtra Guide systemet, der efterhånden er at finde i de fleste Valtra-traktorer, har fået flere og nye funktioner, der gør arbejdet i marken mere enkelt, nøjagtigt og effektivt. Bent Henneberg, der er Salgs- og produktspecialist i Valtra, fremhæver særligt to nye funktioner i Valtra Guide, som han er overbevist om vil skabe stor værdi i marken. 

Valtra Guide er teknologisk redskab i traktoren, der ved hjælp af GPS kan optimere dit arbejde i marken, så det bliver mere præcist. Der er mange fordele ved at anvende Valtra Guide, idet man i højere grad udnytter og maksimere det dyrkede område. Valtra Guide-platformen har nu fået en række af nye funktioner, herunder to nye vendemønstre samt det helt nye Valtra Zone Control.

Lad os dykke ned i, hvad de nye funktioner betyder for arbejdet i marken.

SmartTurn udvides med to vendemønstre

En af de nye ting i Valtra Guide er, at der blevet tilføjet yderligere to typer vendemønstre til Valtra SmartTurn-funktionen. Valtra har siden 2021 haft to vendemønstre tilgængelige: Valtra U-Turn og Part Field mode. Begge vendemønstre vender på forageren i et U, men med de to nye mønstre, der går under navnene Y- og K-Turn, er det nu muligt at få traktoren til at bakke, når der vendes på forageren. Salgs- og produktspecialist Bent Henneberg ser en række fordele ved de to nye vendemønstre.

”De to nye vendemønstre kræver langt mindre plads på forageren. Med U-Turn og Part Field Mode vender man i en bue på forageren og kører ned i marken igen, men fordi vi med de nye vendemønstre, Y-Turn og K-Turn, har mulighed for at bakke, så kræver det langt mindre plads, og vi kan derfor i højre grad udnytte marken,” forklarer Bent Henneberg.

Forskellen på de to nye vendemønstre er det mønster, der bakkes i. Og det der er afgørende, for om man skal vælge det ene eller det andet vendemønster, er, hvilket liftophængt redskab man har på traktoren.

 ”Det er redskabet og pladsen på forageren, der skal afgøre, hvilken vendemønster man vælger. Hvis man har et mindre redskab, der hænger tæt på traktoren, skal man vælge K-Turn. K-Turn kræver desuden mindre plads på forageren end Y-Turn. Y-Turn anvendes ved liftophængte redskaber, der kræver mere plads og som hænger længere bagved traktoren, såsom en plov. Y-Turn bidrager også til at man vil holde helt lige for det næste spor, hvilket er helt essentielt ved pløjning,” forklarer Bent Henneberg.

Fordelene ved at anvende SmartTurn i Valtra Guide er, at traktoren stort set gør al arbejdet selv og derudover sikrer man, at man holder sig i de samme kørespor og vendemønstre hver eneste gang.

”Med SmartTurn er man sikker på, at traktoren holder sig på køresporene. Dertil udfører traktoren selv sekvensen og hæver og sænker selv redskabet ens hver eneste gang. Det giver frihed til traktorføreren, men det skaber også et perfekt resultat i marken,” siger Bent Henneberg. 

Hvis man allerede har SmartTurn i sin Valtra Guide, så ligger de to nye vendemønstre allerede klar i opdateringen. 

Valtra Zone Control styrer tildelingen

Udover de nye vendemønstre har Valtra også indført Valtra Zone Control, der er helt nyt i Valtra Guide. Valtra Zone Control gør det muligt at variere tildelingen på tværs af redskabet.

”De senere år er det kommet stor fokus på at graduere gødning, udsæd og kemi i marken, derfor er vi også virkelig glade for, at vi nu har tilføjet Valtra Zone Control til Valtra Guide,” siger Bent Henneberg og fortsætter:

”Valtra Zone Control er særlig fordelagtigt, fordi uanset hvordan man kører i marken, så vil Zone Control’en sikre, at tildelingen ændres nøjagtigt, hvor der er behov for det. Før var det således, at halvdelen af redskabet skulle være inde i en ny zone, før redskabet ændrede i tildelingen. Nu kan det lade sig gøre pr. række, dyse eller sektion hvis redskabet understøtter dette, og det betyder, at vi kan omfordele meget mere præcist,” forklarer Bent Henneberg.  

Det kræver ikke noget ekstra at komme i gang med Valtra Zone Control i Valtra Guide. Hvis man tidligere kørt med gradueret tildeling via Valtra guide-systemet, vil en opdatering af systemet gøre Zone Control tilgængelig. Det eneste krav er dog, at man har de rette redskaber.   

”Man skal ikke gøre noget anderledes i sine tildelingskort, men det kræver naturligvis, at man har redskaber, der er konvertible til funktionen, og som er koblet op via ISOBUS. Og så skal man bare komme i gang, for der kan være store fordele i at omfordele mere præcist på sektionsniveau,” slutter Bent Henneberg fra Valtra Danmark. 

Der er flere nye funktioner at finde i Valtra Guide. Tag fat i din lokale Valtra-forhandler, og hør hvordan du kommer i gang.