share

Tæt samarbejde med forhandleren holder Skanderborg Kommunes traktorer kørende året rundt

På Skanderborg Kommunes værksted har de i alt syv værksteds-arbejdere til at sikre, at al kommunens maskinel, heriblandt en række Valtra-traktorer, kører, som det skal og undgå nedetid. Nedetid er noget, man forsøger at minimere ved hjælp af god kommunikation og et tæt samarbejde med forhandlerne.

Vinterbekæmpelse, vedligehold af udendørsarealer og græsslåning på boldbaner er blot nogle af de opgaver, som Vej og Park-afdelingen i Skanderborg Kommune varetager året rundt. Til de opgaver råder kommunen over en betydelig maskinpark, der blandt andet består af over 15 traktorer, 25 biler, fire lastbiler og et bredt udvalg af redskaber.

På kommunens eget værksted står Steen Skov Svendsen som værkstedsleder med ansvar for reparation og vedligeholdelse af maskinerne. Sammen med seks medarbejdere sørger han for, at maskinerne altid er klar til de mange opgaver, der følger med årstidernes skiften.

I kommunens maskinpark kører der i øjeblikket fire Valtra-traktorer, som alle er købt hos den lokale Valtra-forhandler Valtec i Skanderborg. Og det er der en god grund til.

"Hos Valtec får vi hurtigt en servicemontør ud, når vi har brug for det, og reservedele leveres også hurtigt," forklarer Steen Skov Svendsen og fortsætter:

"Valtra-traktorerne klarer opgaverne uden problemer, men det vigtigste for mig som værkstedsleder er at undgå nedetid. Her spiller samarbejdet med forhandlerne en helt central rolle, og jeg har et fremragende samarbejde med både salg og værksted hos Valtec.”

Medarbejdere med medbestemmelse

Valtra-traktorer har været en fast del af Skanderborg Kommunes maskinpark siden kommunesammenlægningen i 2008. Når der skal købes nye traktorer, er det Steen Skov Svendsens ansvar - en opgave han har taget sig af i mere end 10 år ud af i alt 13 år, han har været på værkstedet.

Han har blandt andet købt de fire Valtra-traktorer, som i dag tæller en Valtra G 125, der primært bruges til græsklipning fra april til oktober og til vinterbekæmpelse resten af året. Derudover har de en Valtra G 135 og en G 105, begge udstyret med særlige dæk, der skåner boldbanerne, samt en Valtra N 175, som bruges til rabatklipning og jordflytning.

Når traktorerne skal vælges, gøres det i dialog med dem, der skal varetage opgaverne. For ifølge Steen Skov Svendsen er det det eneste rigtige, når det netop er dem, der skal bruge så mange timer i traktorerne.

”Når vi er på udkig efter en ny traktor eller maskine, er det i et tæt samarbejde med den person, der skal køre den. Det kan være meget individuelt, hvad den enkelte værdsætter og føler sig godt tilpas med, derfor er føreren altid med til at træffe den endelig beslutning. Kabinekomfort, udsyn og ergonomi er generelt nogle parametre, som vi vægter rigtig højt, når vi vælger traktorer,” siger Steen Skov Svendsen og understreger vigtigheden af at imødekomme medarbejdernes ønsker, da det er netop dem der er afdelingens største ressource.   

Få tilpasninger nødvendig

Selvom Valtras traktorer primært er kendt som landbrugs- og skovtraktorer, passer de godt til de opgaver, de løser for Skanderborg Kommune.

Det skyldes at en fabriksny Valtra næsten altid kan levere den løsning, der er brug for hos de kommunale maskinførere, forklarer værkstedslederen.

"Når vi skal have en ny traktor, beskriver jeg altid vores behov over for forhandleren. Ofte har en standard-Valtra alt, hvad vi skal bruge. Hvis vi har behov for ekstra funktioner som flere olieudtag, kan det fabriksmonteres,” siger Steen Skov Svendsen og afslutter:

Det betyder meget for prisen, at vi undgår dyre specialløsninger, som først skal laves, når traktoren leveres fra fabrikken. Det er der ikke behov for med en Valtra.”