2 Østjyske landmænd og 2 Valtra’er = Et værdifuldt samarbejde og arbejdsfællesskab
To landmænd fra Østjylland, med hver deres landbrug, har arbejdet sammen i mere end et årti. De hjælper hinanden med markarbejdet når det giver mening, og låner hinandens materiel. Tidligere på året blev samarbejdet løftet et yderligere niveau op, da de besluttede sig for at købe to traktorer, der taler samme sprog og kører på de samme systemer.
I 2016 overtog landmand Lars Rasmussen sine forældres ejendom et stykke udenfor Hornslet i Østjylland. På ejendommen med ren planteavl, har Lars Rasmussen 130 hektar med foderhvede, maltbyg, vinterraps og kartofler til stivelse, der alt sammen afsættes lokalt eller til grovvareselskabet.
Blot 15 kilometer derfra bor Erling Kristensen, der driver Rodskovgruppen, som består af i alt fire gårde omkring Hornslet på godt 400 ha. Samarbejdet mellem de to landmænd opstod tre år før Lars overtog sine forældres ejendom, hvor han fik jobbet som driftsleder i Rodskovgruppen. Her fandt de to hurtigt ud af, at de arbejdede godt sammen, så da Lars overtog sine forældres bedrift, besluttede de at lave et maskinsamarbejde, samtidig med at Lars fortsatte jobbet som driftsleder hos Rodskovgruppen.
”Da jeg overtog mine forældres gamle ejendom, besluttede Erling og jeg os for at vi skulle fortsætte samarbejdet. Vi bor ikke så langt fra hinanden, så det gav god mening at vi hjælper hinanden med markarbejdet og materiel. Jeg bruger mit materiel til bl.a. at høste og pløje hos dem, og så lejer jeg udstyr fra dem når jeg skal så, gøde og sprøjte herhjemme,” forklarer Lars Rasmussen.
”Det giver stor værdi, at vi begge ikke har det samme udstyr stående i vores maskinhaller. Det er de samme opgaver vi skal have løst, så derfor giver det os en stor økonomisk gevinst, at vi bruger hinandens materiel til opgaverne. Vi har en aftale om hvem der står for hvad, og det kører rigtig godt,” siger han.
I slutningen af 2022 tilføjede Lars Rasmussen en ny T235 D til sin maskinpark. Det gjorde han fordi Erling Kristensen netop havde forudbestilt den helt nye Valtra Q-serie, og her kunne de to landmænd se, at der kunne opstå en endnu større synergi i deres samarbejde.
Fuld teknologipakke for øget fleksibilitet og overblik
De to nye Valtra-traktorer er begge blevet leveret med fuld teknologipakke. En af de primære årsager til det, har været deres øgede fokus på præcisionslandbrug og hermed reduktion af efterafgrøder.
”Det var meget bevidst at vi begge valgte at få vores Valtra-traktorer med fuld teknologipakke. Der er en række vigtige fordele i forbindelse med dokumentation og reduktion af efterafgrøder, idet traktorernes teknologi nemt kan tale sammen med systemer såsom ’CropManager’,” fortæller Lars Rasmussen.
”Vi er begge koblet op til de samme systemer, så uanset hvem af os der kører i marken, så taler systemerne sammen og vi får samlet al data ét sted. Det giver os en virkelig stor fleksibilitet, at vores traktorer spiller sammen, og derudover skal vi ikke bekymre sig om doseringer eller lignende i marken fordi de kører efter det samme gradueret tildelingskort.”
En anden sidegevinst ved at anvende teknologien i traktoren er, at de to landmænd ikke længere behøver at lave manuelle noter, for at huske hvornår de har kørt i hinandens marker.
”Vi holder altid styr på hvor meget vi cirka kører, men der har aldrig været nogen form for millimeterdemokrati imellem os. Hvis jeg kører og pløjer i mine egne marker, kan jeg lige så godt fortsætte direkte over i Erlings marker og omvendt. Men med den nye teknologi, skal vi bare kigge i vores markprogrammer, og så kan vi finde en præcis oversigt over vores kørsel. Det er virkelig nemt, og gør kun vores samarbejde endnu lettere” siger Lars Rasmussen.
Stærk vanedannende
Det er ikke nyt for Lars Rasmussen at køre Valtra. Han havde i forvejen en Valtra S292 fra 2008 som han stadig bruger som trækdyr til ploven og harven. Men faktisk har der altid været Valtra på Lars Rasmussens gård – også dengang hans far ejede den.
”Der har altid været Valtra her på gården. Tilbage i 1970’erne kørte min far med Volvo, senere blev det til Valmet, og nu er det Valtra vi har her på matriklen – så det bliver der nok ikke lavet om på, for jeg kender både forhandlerne og montørerne rigtig godt, og de kender mig, fortæller Lars Rasmussen.
Valtra har udviklet sig meget igennem årene og har fulgt med tiden, og det gør den østjyske landmand meget glad at opleve, hvordan bl.a. teknologien kan bidrage til at landmænd bliver både dygtigere og mere effektive.
”Jeg er virkelig glad for Valtra Autoguide, som jeg har i min nye Valtra. Det gør mit arbejde meget nemmere, for når det først er indstillet korrekt, så kører det bare. Nu kan jeg bruge min tid i traktoren på at koncentrere mig om vigtigere ting fremfor at køre lige, så det må siges at være stærkt vanedannende,” slutter Lars Rasmussen.