Valtra-traktor brugt i udviklingen af ny teknologi, der skal gøre landmanden mere effektiv i marken
Landmandssønnen fra Nordfyn, Rasmus Emil Hansen, har sammen med sin virksomhedspartner stiftet PerPlant. Her har man udviklet en ny teknologi, der ved brug af specialkameraer og sensorer optimerer landmandens arbejde i marken. Holdet bag den innovative teknik har brugt en Valtra-traktor til at teste og udvikle teknologien.
For knap tre år siden stiftede Rasmus Emil Hansen, sammen med sin virksomhedspartner Sumod Nandanwar, virksomheden PerPlant. Efter Rasmus havde taget en specialiseret uddannelse inden for kunstig intelligens og arbejdet med implementering af kunstig intelligens i en række store danske virksomheder, var tiden kommet til at vende tilbage til rødderne – til landbruget, som han kender så godt efter at være opvokset på en gård.
”Jeg er vokset op på et mindre landbrug på Nordfyn, så landbrug har altid stået mig meget nært. Og selvom jeg uddannelsesmæssigt er gået i en helt anden retning, så pegede mit indre kompas mig tilbage til landbruget. For det er en industri, jeg holder af, men som også er inde i en udfordrende periode, og det gav mig lyst til at kombinere mine kompetencer og lave noget, der giver værdi,” forklarer Rasmus Emil Hansen.
Rasmus Emil Hansen deltog i et nordisk iværksætterprogram, hvor han mødte Sumod Nandanwar. De to fik sammen ideen om PerPlant og stiftede kort tid herefter virksomheden sammen. De to virksomhedsstiftere besidder tilsammen en indgående viden om kunstig intelligens og teknologi, og de gik hurtigt i gang med at udvikle den teknologi, der i dag hedder PerPlant.
”Vi ville gerne skabe en teknologi, der kan fungere som en assistent for landmanden, og som både skaber tryghed samt tids- og udbytteoptimerer arbejdet i marken. Derfor har vi udviklet et præcisionsværktøj i form af kameraer og sensorer, der meget præcist og uden en masse forberedelsestid planlægger arbejdet i marken,” forklarer Rasmus Emil Hansen.
Med kameraer og sensorer, placeret på traktorens førerhus, laves der nøjagtige her-og-nu-billeder af markens tilstand, mens landmanden kører i marken. Herefter genererer PerPlant-systemet automatisk de rette tildelingsrater, som sendes videre til redskabet via sektions- og doseringskontrol. Herefter graduerer redskabet automatisk udsæd, gødning, svampemiddel eller vækstregulering eller foretager spotsprøjtning.
Bruger Valtra til videreudvikling og test
Siden ideen til PerPlant opstod for knap tre år siden, har udviklingen taget hurtig fart, og de står i dag med et gennemtestet produkt, der kører hos flere landmænd i hele landet, og som de fortsat videreudvikler på. Til at videreudvikle og teste nye ideer bruger de en Valtra T235, som de har lånt af den lokale Valtra-forhandler Karl Mertz.
”Der er sket lidt med traktorerne, siden jeg var barn og kørte rundt på Nordfyn, så det er utrolig dejligt, at vi har fået lov til at låne en traktor af Karl Mertz. Og det er ikke helt tilfældigt, at det var en Valtra, vi gerne ville låne. Vi kan godt lide tanken om, at det er en traktor med nordiske rødder, og så er det vigtigt for os, at brugervenligheden er høj – og det er den hos Valtra,” siger Rasmus Emil Hansen.
Hos Karl Mertz skulle man heller ikke bruge lang betænkningstid, da PerPlant henvendte sig med en forespørgsel om samarbejde. Det fortæller Martin Glüsing, der er sælger hos Karl Mertz.
”Valtra er et traktor-brand, der er fremadsynet, og derfor skal vi naturligvis være med til at udvikle en teknologi, der kan gøre en forskel for landmanden. Og så vil vi naturligvis også gerne sikre os, at PerPlant har en god traktor at arbejde med. Derfor har vi stillet en Valtra T235 til rådighed, som har alt tænkeligt udstyr,” fortæller Martin Glüsing.
Samarbejdet sikrer en optimeret brugeroplevelse
Det er dog ikke kun gennem forhandleren Karl Mertz, at PerPlant samarbejder med Valtra. De samarbejder også med AGCOs innovationscenter i Randers, hvor de arbejder med kundedrevet udvikling af produkter til blandt andet Valtra Unlimited Studio.
I Randers har man nemlig udviklet et smart kamerasystem, kaldet Unlimited VIEW, som allerede i dag kan tilkøbes på nye Valtra-traktorer. Og skærmen på Unlimited VIEW er ikke helt uinteressant i samarbejdet med PerPlant, da den rummer et kraftfuldt grafikkort.
”I VIEW har vi en terminal, som har langt flere muligheder end den almindelige SmartTouch-skærm, der sidder i traktoren. Derfor udvikler vi lige nu nye applikationer til denne skærm, og vi ser stor synergi i, at PerPlant kan anvende samme terminal, så deres teknologi kan komme hurtigst muligt ud i anvendelse hos Valtra-kunder,” forklarer Thomas Langer, der er teamleder i Randers.
Rasmus Emil Hansen, stifter af PerPlant, er meget glad for samarbejdet med AGCOs innovative udviklingsafdeling.
”Det er et spændende samarbejde, vi har med Thomas Langer og hans team. Vores arbejde og tilgange harmonerer virkelig godt sammen, da vi begge arbejder med kundedrevet udvikling samt med både kameraer og skærme. Derfor er der virkelig et stort potentiale i vores samarbejde, som vi er sikre på vil komme landmanden til gavn,” slutter Rasmus Emil Hansen.
Fakta:
• Der er i dag landmænd fra alle landets regioner, der kører med PerPlant. Derudover anvendes teknologien også i Tjekkiet, Storbritannien og inden længe også USA.
• I dag er der 12 medarbejdere i virksomheden PerPlant, der holder til i København.
• PerPlant har deltaget på diverse dyrskuer hen over sommeren, hvor de bl.a. har haft besøg af Jacob Jensen, Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.
• Du kan læse mere om PerPlant på hjemmesiden perplant.ai.